• Antyoksydanty – w czym nam pomagają?

    Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze – to grupa związków występujących w wielu produktach spożywczych, które chronią komórki naszego organizmu przed uszkodzeniem, jakie powoduje nadmiar wolnych rodników. Posiadają zdolność ich neutralizowania, co jest bardzo ważne i korzystne dla zdrowia. Spowalniają zmiany miażdżycowe, poprawiają wygląd naszej skóry i pomagają nam zwalczać wirusy. zobacz cały artykuł

  • Minerały na wagę złota

    Składniki mineralne, podobnie jak witaminy, muszą być codziennie dostarczane ludzkiemu organizmowi. Ich brak może prowadzić do groźnych chorób. Jak rozpoznać, że zaczyna nam brakować drogocennych elementów? zobacz cały artykuł

  • Życie bez owoców i warzyw!

    Dietetycy zalecają warzywa i owoce do każdego posiłku. Pełnowartościowe żywienie nie może się bez nich obejść. Jednak u pewnej grupy osób zjedzenie owocu powoduje trudne do wyjaśnienia dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Są też tacy, dla których taka przyjemność może być zagrożeniem życia. Dlaczego fruktoza, czyli cukier owocowy, niektórym szkodzi? zobacz cały artykuł

  • Co robić, gdy dziecko lubi owoce, ale nie wolno mu ich jeść?

    Powinniśmy zaproponować maluchowi odpowiednią dietę, tak żeby była dla niego nie tylko zdrowa, ale i atrakcyjna. zobacz cały artykuł

  • Lepiej zapobiegać niż leczyć

    Wczesna interwencja i poprawa nawyków żywieniowych u dzieci może korzystnie wpłynąć na odległe efekty leczenia hipercholesterolemii (podwyższonego ponad normę cholesterolu) w wieku dorosłym. zobacz cały artykuł